Zdravím,mám tady starou kraksnu FS Scenic E600 v konfiguraci P4+768MB RAM DDR+Asus 3450 512MB AGP-zdroj u toho je 200W.
Jde mi o to,jak z tohohle dědečka udělat domácí server... Cirka před rokem jsem na tom měl FreeNAS v nějaký tý prvotní verzi a konfigurace HW byla i dostačující.No,starej PATA disk se odporoučel a bylo vymalováno.Vyhrabal jsem mezi starejma pc krámama disk s kapacitou 40GB a 30GB.Nová verze FreeNASu ale již chce min. 8GB RAMek což mě teda příjde přemrštěný na lecjakou starou mašinu a hlavně procesor s podporou x64 který nemám.To vyjde levněji koupit nějaký to " levný domácí úložiště " v ceně 1600-2500Kč.Jenže.... disky ve formátu EXT3 či EXT4(primární formát oněch domácích NASů) mě TV prostě ani nezdetekuje
Úmysl mám teda takový,že díky HW jsem omezen na NAS4Free kde 512MB RAM stačí a nebo " nějak " zprovoznit onen domácí server z XPéček.Ani s jedno jsem doposud neskoušel.
Jde mě vlastně jen o odesílání filmů z mého " plnokrevníka " na externí disk.Exterák mám udělanej ze starýho 500GB SATA disku a k tomu jsem dokoupil box s externím napájením disku.Tuhle " šaškárnu " nechci neustále přetahovat mezi mým kompem a TV.
Jako další věc musím uvést i to,že TV mě zdetekuje pouze disky ve formátu FAT32 a NTFS.Blbý a nedomyšlený je i to,že i když TV je FULL HD,tak nahrávat lze pouze na disk s formátem FAT32,takže k ničemu.... Film ve Full HD z HBO stejně nenahraju,protože jsem limitovám 4GB na soubor.
NAS4Free sice umí číst NTFS disk,ale čtení a zápis již ne (NTFS není nativní pro BSD ze kterého NAS4Free vychází).Takže asi instalace XPček a " nějak " z toho ten server udělat.A s tím právě zkušenost teda vůbec nemám... Nepoužíval jsem ani FTP mezi notebookem a pc... Nebo rozchodit sdílení mezi Win 8.1 a XP-přiznávám,že i přes x návodů z netu jsem nerozchodil ani sdílení mezi Win7 u starýho komplu a netbookem Asus Aspire One s XP....
Takže prosím o nějakou tu radu,lépe spíš návod jak pro debila
Dodám,že wifimodem od UPC je pěknej šmejd na správu a nastavení-předpokládám že chyba bude spíše někde v nastavení onoho bazmeku od UPC.Klasicky mám na domácí sít " workgroup " a stejně se mě kompl s netbookem a nespojil ... Ty hovádka z UPC si do toho Technicoloru nahrály svůj vlastní firmware a usb vstup tím degradovaly pouze k servisním účelům.Měly snad i v úmyslu to sprovoznit,aby si člověk mohl připojit exterák a měl ho jako sítový dik,no kde nic tu nic a vysvětlení pouze strohé o jednání s licencí atd...
Nebránil bych se ani Linuxové distribuci typu Debian,ale jak z toho ten servrer udělat??? Takže lidičky moc moc prosím o nějakou tu kloudnou radu či návod.Díky H.