Husľový virtuóz, skladateľ
Ján Berky Mrenica starší (* 11.05.1939 Očovᆠ12.10.2008) - excelentný muzikant preslávil svoju rodnú Očovú a celú krajinu v 52 krajinách sveta jedinečnou interpretáciou ľudových piesní. Ako koncertný majster pôsobil v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve 32 rokov a 100 dní. V programe mali okrem ľudových piesní aj skladby klasikov: napr. Solveginu pieseň, Monti čardáš, známeho Škovránka od Dinicu v jeho úprave, Šabľový tanec od A. Chačaturjana, Pizzicato polku od J. Straussa a mnohé iné skladby.Vyvrcholením jeho tvorivého snaženia bolo založenie špičkového hudobného telesa – orchester
Diabolské husle v r.1991, s ktorým koncertoval na pódiách doma i v zahraničí a pre ktoré komponoval a hudobne upravoval skladby. Bol hlavným tvorcom folklórnej časti repertoáru tohto telesa. Aj keď v roku 1997 kvôli zdravotným problémom diabolské husle stíchli v jeho podaní, jeho syn Ján Berky Mrenica ml. prevzal po ňom žezlo. Jeho prejav je síce iný, čo je prirodzené, má vlastné muzikálne videnie, vlastný hudobný prednes, ale rómsku pieseň a hudbu šíria naďalej až na malú odmlku po smrti jeho rodičov. Diabolské husle sú pojmom, ktorý niekoľko desaťročí znamenal a stále znamená to najlepšie v oblasti ľudovej kultúry a folklórnej interpretácie na Slovensku.
Ján Berky Mrenica & Jana Kociánová - Káli RositaINFO:
Rok vydání / Release date: 1988
Žánr / Genre : Folklor/Folklore
Datový tok / Bitrate: 128 kbps CBR
Formát / Format: MP3
Velikost / Size: 34.29 MB
BEZ HESLA / NO PASS
TRACKLIST:
01. Čardášo romano (Cigánsky čardáš)Náne odá lavutári (Niet takého muzikanta)Ma av tumá, Havelko (Nechodievaj za mnou, Havelko)Mama miri, nasvali sľom (Mama moja, chorá som)Odá kálo čiriklo (Ten čierny vták)
02. Romano rovibe (Cigánsky plač)Ando páni lampáši (Vo vode je lampáš)Duj, duj, dešuduj (Dva a dva a dvadsaťdva)
03. Ma máren, ma máren (Nebite, nebite)Géľas e daj ke Poľanka (Išla moja mama do Poľanky)Mre lovore (Moje peniažky)U tu, čhaje, so tu kerďál (A ty, dievča, čo si vykonalo)
04. Andy kočma géľom (Do krčmy som vošla)Vlachiko khelibe (Olásky cigánsky tanec)
05. Te mro phuro, de man páni (Starký môj, podaj že mi vody)Káli Rosita (Čierna Rosita)Me tut nakamav (Ja ťa nechcem)Phagiľa i romani kučóri (Rozbil sa cigánsky hrnček)
06. Kály sľom (Čierna som)Lóli paradička (Červená paradajka)