Dakujem za nove prispevky do debaty, ale musim na niektore veci reagovat.
1. Je potrebne sa prestat vyhovarat na to, ze niekto nema skener a ze preto nic nenaskenoval.
Problemom nie je skener, lebo ked ho nemas ty, tak ho ma tvoj kolega z prace, pripadne spoluziak.
2. Nikto tu nikoho nenabada na skenovanie a zdielanie modelov, vsetko bolo vzdy dobrovolne.
3. Stiahnutie akehokolvek modelu sa nemoze povazovat za porusenie zakona a ani vlastnickeho prava, pokial dany model nebude dalej sireny.
Stiahnutie je uplne anonimne a je to vecou svedomia kazdeho cloveka, ak to niekto povazuje za nemoralne, tak nech to nestahuje.
4. Ako tu uz bolo spomenute, vacsinou je model stiahnuty z dovodu nahladu na model (DEMO) a pripadneho sa rozhodnutia o kupe, ci nekupe.
Realne je zo skenov postavene minimalne mnozstvo. podla mna je to menej ako 1 promile (1 z 1000), Ja osobne mam stiahnutych 8000 modelov a zacal som lepit len jeden a aj ten som si nakoniec kupil v originalnej tlaci.
Drviva vascina ludi to len stiahne, pozrie a pripadne ulozi na disk, ale lepi to len absolutne minimum ludi.
5. Toto hobby je najme kvoli radosti a poteseniu z jemnej modelarskej prace, ktora casto prinasa hodiny a hodiny trapenia, ale vysledok stoji za to.
A tak to ma aj ostat.
6. Vec vydavatelov je vecou kupujucich ...
ak sa niekomu nepaci vydany model, tak nech ho nekupuje, ale moze oznamit autorovi svoje rozhorcenie, bud na jeho stranke, alebo priamo mailom, aby autor vedel, ze nieco nieje v poriadku so spokojnostou dlhodobych zakaznikov.
Lebo ak im klesne predaj, tak sa budu musiet zamyslat nad dovodmi, preco to tak je...
Ptavdepodobne prvy dovod ktory ich napadne je WAREZ, ale na to sme si uz zvikli.
7. Kvalita skenov sa odvija od toho, kedy bol ktory model vydany..
napriklad je tazke ziskat kvalitny sken modelu z roku 1990, kedze v tej dobe malo skener len minimum ludi a este menej s nim vedelo narabat, a ani kvalita zariadeni nebola boh vie aka.
A v dnesnej dobe je uz model nezohnatelny a preto sa kazdy musi uspokojit s kvalitou ktora je dostupna, alebo je tu este moznost model prekreslit nanovo v lepsej kvalite, ale to zabera cas navyse a vela ludom sa nechce nic take robit.
8. Stavba zo skenu moze vyst drahsie ako original, ale tym si clovek poisti moznost chyby, ktora by ho stala podstatne viac ...
Mnou odporucane riesenie je v pripade, ze chcete podporit autora, si model zakupit, potom ho naskenovat, v co najlepsej kvalite, alebo poprosit niekoho, kto by vam to pomohol naskenovat (poradit) a nasledne vytlacit na co najlepsej tlaciarni v mieste bydliska...
Nie atramentova tlaciaren za 50 Eur
Na kvalite tlace sa neoplati setrit, lebo mozete mat najkvalitnejsi sken, ale tlacou to viete uplne znehodnotit.
A preto vela ludi tvrdi, ze tlac zo skenu je nekvalitna ... a pritom je to len ich neschopnost, alebo lenivost to urobit poriadne.
Kvalita tlace z naozaj kvalitneho skenu sa dokaze priblizit kvalite oroginalu na 90-95% a v pripade ze urobite v skene zmeny, ktore sa vam nepacili na originale, tak moze pre vas osobne kvalita vytlacku presiahnut kvalitu modelu, na ktorom sa vam nieco nepacilo.
Co je potrebne dodrzat pre co najlepsiu kvalitu kopie ?
1. Mat original vytlacok (vlastny, pozicany)
2. Skener s nativnym rozlisenim aspon 600 DPI, lebo ak mate multifunkcne zariadenie HP za 50 Eur a v popise ma uvedene, ze skener ma 2400 DPI, tak to je len digitalne zvacsenie realnych 300 DPI, preto sa pteba pozerat na opticku kvalitu ktoru dane zariadenie dosahuje.
3. Pri skenovani ukladat nekompresovane Jpeg subory, lebo kazdou dodatocnou kompresiou prichadzate o kvalitu. Pripadne ak sa vam zda 46MB na jednu stranku vela, mozete este pouzit 95% kvalitu ... v tom pripade sa velkost stranky zmensi na cca 10-16 MB.
4. Je nutne sa pohrat aj s nastavenim farieb skeneta, aby ste neboli prekvapeni co vam potom vylezie z tlaciarne.
5. Tlaciaten by mala byt laserova, nie atramentova. Atramentova zvykne pruzkovat v miestach prekrytu trisiek hlavy a to je vazny problem.
6. urobit jeden dva kontrolne vytlacky jednej strany z dovodu vyladenia vystupnych farieb, vacsina tlaciarni totiz tlaci vo farbach CMYK pricom vas sken bude naskenovany ako RGB (sRGB), v takomto pripade dochadza k miernemu pozmeneniu farieb a preto to treba dodatocne doladit, alebo vas sken prekonvertovat do farebneho priestoru tlaciarne este pred tlacou, niektore tlaciarne maju funkciukonverzie farieb priamo v nastaveni tlace, tak sa o tom poradte s odbornikom, ktory vam to bude tlacit.
7. Ako posledna vec a aj najdolezitejsia, je kvalita pouziteho papiera... vo vacsine COPYshopov vam ponuknu tlac na obycajny hladeny copy papier, ktory je sice vhodny na tlac fotiek, ale na tlac modelov je skoro nepouzitelny ...
Treba si preto vypytat, alebo niekde inde zaobstarat ofsetovy papier, ktory je drsnejsi a maksi ... nedochadza k lamaniu papiera a odlupovaniu farby, ako je to pri obycajnom papieri.
Ak niekoho este nieco napada, tak moze doplnit.