Samozřejmě mě dostal Tolkien a jeho Pán prstenů. Četl jsem ho hned po tom, co ho poprvé vydali v roce 1991 a od té doby snad pětkrát. Silmarillion je složitější četba, ale potěší.
Dalším je Terry Pratchett a jeho Zeměplocha. Geniální humorná fantasy. Postupně jsem dokoupil víc jak 30 knížek. Mám radši psanou formu.
Terry Brookse a jeho cyklus Shannara hodně těží z odkazu Tolkiena.
Harry Turtledove má několik cyklů - Nejvíc mě dostaly jeho alternativní verze 2.světové války. Jedna se odehrává ve fantasy světě, kde nefunguje věda a technika, jen magie. Druhá je v našem světě, ale zapojí se do ní civilizace ještěrů (to je spíš sci-fi). Dost dobrý je Videssoský cyklus o římské legii, která je přenesena druidským kouzlem do paralelního světa.
Sapkowski - Zaklínač, klasika z Polska (nesrovnávat se slabým tv seriálem)
Marcus Heitz a jeho 3 knihy o trpaslících: Trpaslíci, Válka trpaslíků a myslím, že Pomsta trpaslíků kde trpaslíci chrání svět před vpádem démonů.
V současné době doplňuju sbírku o knihy Davida Gemmella. Psal hrdinskou fantasy, kde jednotlivec nebo malá skupinka čelí přesile. Mezi nejlepší patří knihy s Drussem Velikým (válečník se sekerou) a cyklus Sipstrassi (tady se prolíná Atlantida s Artušovskými bájemi a postkatastrofickým světem)
Z našich je skvělý František Novotný a jeho 6 knih zabývající se Valhalou. Vojáci z 1. světový války jsou přenášeni do Valhaly i se svými letadly a bojují s bájnými draky. Je tak i ovlivněn průběh 2. války a Německo ji vyhraje